Tribina "Vukovar '91 - doprinos HOS-a" (06.11.2020.) Ćurković/Markuš "Kutina"/Fournier (Nicolier)

U petak, 06.11.2020. u Hotelu International u Zagrebu održana je tribina s temom "Vukovar '91 - doprinos HOS-a".
Gosti tribine bili su:
Lyliane Fournier (putem kratke video poruke), majka ubijenog hrvatskog dragovoljca HOS-a francuske nacionalnosti Jean-Michel Nicoliera,
Zvonimir Ćurković, zadnji zapovjednik HOS-a u Vukovaru,
te Damir Markuš "Kutina", dragovoljac HOS-a, veteran obrane Grada Vukovara i zamjenik gradonačelnika Grada Kutine
Organizator tribine je Udruga "Za Vukovar" koja, pored tematskih tribina vezanih uz Vukovar organizira i godišnji biciklistički maraton "Biciklom za Vukovar".
Tribina je održana pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića, u čije je ime prisustvovala njegova izaslanica gđa Milena Suknaić. U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda nazočio je njegov izaslanik, državni tajnik pomoćnik ministra branitelja g. Stjepan Sučić. Tribini je nazočio i posljednji zapovjednik obrane Vukovara g. Branko Borković - "Mladi Jastreb" i kao drugi cijenjeni gosti i javnost.
Po planiranom programu kao posebna glazbena gošća, tribinu je svojim prisustvom i pjesmom trebala uveličati i gđa Tereza Kesovija, ali je zbog pogoršane epidemiološke situacije njezin nastup odgođen za drugu priliku.
Skupina HOS-a, sastavljena od 58 pripadnika stigla je u Vukovar i Bogdanovce 27. rujna 1991. s njima je došao i Jean-Michel Nicolier. Od njih, 25 ih je poginulo ili nestalo, a samo dvojica nisu bili ranjena. Svoj boravak u Vukovaru nisu zasjenili niti jednom mrljom. Hrvatska ne bi bila slobodna i nezavisna bez Hrvatskih branitelja, dragovoljaca koji su spremno dali svoje živote za taj cilj i nedopustivo je zaboraviti ih.
Otvorene su brojne zanimljive teme poput: okolnosti o priključenju skupine HOS-a obrani Vukovara, kako je izgledalo biti u čizmama 20-godišnjaka iz svih krajeva koji su se uputili u Vukovar i postali ratnici i suborci, jesu li bili pripremljeni na situaciju na jednom od najtežih vukovarskih ratišta - Sajmištu, kako su zaustavljali tehnički i brojčano nadmoćnijeg protivnika i pritom držali položaje, ali i zadržali razum i ljudskost dok su im brojevi opadali i suborci ginuli, kakav je bio njihov odnos s civilnim stanovništvom različitih nacionalnosti i zarobljenicima, kako danas reagiraju na priče "mrkim HOS-ovcima" i brojne druge.
Zahvaljujemo na pažnji, do iduće tribine!
- Udruga "Za Vukovar"

Preuzimanje datoteka

Pregleda
20,231

Komentari